VEELGESTELDE VRAGEN OVER MICROASFALT
Wat is MicroAsfalt?
MicroAsfalt is een milieubewuste methode voor asfaltonderhoud. Het verlengt de levensduur van bestaande verhardingen tot wel 10 jaar, mits de ondergrond stabiel is. Deze toplaag, ook wel Emulsie Asfalt Beton (EAB) genoemd, is een mengsel van mineraalaggregaat, bitumenemulsie, activator en water. In tegenstelling tot traditioneel ‘warm’ asfalt wordt MicroAsfalt koud bereid en direct op locatie geproduceerd. Hierdoor is de CO₂-uitstoot aanzienlijk lager en blijft restafval tot een minimum beperkt.
Welke asfaltverharding en wegdekschade kan met MicroAsfalt worden behandeld?
MicroAsfalt is geschikt voor het herstellen van scheuren, craquelé, rafeling en lichte spoorvorming. Daarnaast beschermt het asfalt tegen veroudering en weersinvloeden. Het hecht op diverse asfaltverhardingen, zoals slijtlagen, ZOAB, DGD, AC surf en SMA. Wel moeten thermoplastische wegmarkeringen vooraf worden verwijderd.
Hoe snel kan het verkeer de weg weer gebruiken?
Binnen een uur na applicatie is de weg weer berijdbaar. Dankzij het afwalsen van de laag gelden er geen specifieke beperkingen voor de verkeersbelasting na toepassing.
Wat is de laagdikte van MicroAsfalt?
De laagdikte varieert afhankelijk van het aantal aangebrachte lagen. Bij een enkele laag bedraagt de dikte 0,7 tot 0,8 cm, bij een dubbele laag 1,6 tot 1,7 cm. Indien putdeksels, kantopsluitingen of kolken te laag liggen, is het raadzaam deze vooraf op hoogte te brengen.
Kan MicroAsfalt worden toegepast op wegen die later volledig worden vervangen?
Ja, MicroAsfalt is niet alleen een levensduurverlengende maatregel, maar ook een tijdelijke oplossing om de verkeersveiligheid te herstellen totdat volledige renovatie plaatsvindt. Bij het frezen van de asfaltdeklaag wordt MicroAsfalt mee verwijderd en kan het volledig worden hergebruikt in onderlagen.
Is MicroAsfalt milieuvriendelijker dan traditioneel asfalt?
Ja. De Milieukostenindicator (MKI) van MicroAsfalt ligt 35-40% lager dan die van regulier asfalt. Het verbruikt 80% minder primaire grondstoffen en heeft een 50% lagere CO₂-footprint dankzij de koude verwerking en efficiënter materiaalgebruik. Er is geen frezen nodig, de verwerkingstijd is korter en er worden minder machines ingezet. Bovendien draait de MicroAsfalt-machine op HVO 100, wat de uitstoot met 90% vermindert ten opzichte van reguliere diesel.
Is MicroAsfalt kosteneffectief in vergelijking met andere onderhoudsmethoden?
Ja. Traditionele methoden, zoals een nieuwe asfaltdeklaag of herstel via bakfrezen (‘postzegelreparaties’), zijn duurder. MicroAsfalt heeft een snelle verwerking en verlengt de levensduur van de weg, wat leidt tot lagere onderhoudskosten.
Wat is het verschil tussen een slijtlaag (OB) en MicroAsfalt?
Een traditionele slijtlaag egaliseert het wegdek niet en kan direct na toepassing leiden tot losliggende steentjes, wat de verkeersveiligheid vermindert. MicroAsfalt werkt egaliserend en corrigerend, waardoor het een veiliger en duurzamer alternatief is.
Draagt MicroAsfalt bij aan geluidsreductie?
Ja, MicroAsfalt zorgt voor een geluidsarm wegdek (Cinitieel -2,5). Het kan ook worden toegepast op een Dunne Geluidreducerende Deklaag (DGD). Door de toepassing van MicroAsfalt wordt de levensduur met 7 tot 10 jaar verlengd.
Welke weersomstandigheden zijn vereist voor de toepassing van MicroAsfalt?
De minimale wegdek- en omgevingstemperatuur moet 5℃ zijn, met een maximale luchtvochtigheid van 85%. De ondergrond moet droog of opdrogend zijn voor een succesvolle toepassing.
contact
Ben je benieuwd of MicroAsfalt interessant kan zijn voor jouw vraagstuk op het gebied van asfaltonderhoud? Neem gerust vrijblijvend contact met op met Rogier van Diepen of vul het onderstaande formulier in dan nemen wij contact met je op.
Rogier van Diepen
06-51246327 | r.vandiepen@possehl.nl
Meer vragen?
Wil je meer informatie of heb je nog andere zaken die je wilt weten over MicroAsfalt? Laat het ons weten!